2019. november 3., vasárnap

Digitális trollkodásDigitális trollkodás
avagy
Milyen ember az Online- Troll?A mai internetes világban, született egy új típusú, online viselkedési mód, a trollkodás. De, mi is ez? És mi a baj vele?

Kommentelgetni mindenki szokott, aki használja azokat az online felületeket, ahol lehet hozzászólni különböző posztokhoz, képekhez, videókhoz. A közösségi oldalak, pontosan ezzel a céllal születtek. Céljuk, hogy információkat osszunk meg egymással. Különböző hozzáállású, attitűdű felhasználók léteznek.
 * Vannak, akik csak tényleg egy gyors infó cserére használják a netet, és nem töltenek több időt ebben a digitális valóságban, mint amennyit feltétlenül szükséges. (Most csak a privát netezésről van szó!)
Mert, ugye mára már tudjuk, milyen veszélyei és negatív következményei is vannak az online-függőségnek…

* Vannak, akik hiányos, vagy sérült önértékelésüket szeretnék itt gyógyítgatni. Ők a Like-Vadászok. Akik nem győzik tartani a versenyt, a legújabb posztokkal. Szinte mindenről posztolnak már, ( mit főztem, hol jártam, mit vettem, stb.).  Hetente váltogatják profil képüket, hatalmas követő táborral rendelkeznek, és folyamatosan online vannak.Mivel többnyire eltér a valós életük, a felturbózott, agyon photoshoppolt digitális önképüktől, mikor visszalépnek az offline valóságukba, még csalódottabbak, és lejjebb és lejjebb kerül önértékelésük. Frusztráltak, depressziósak lesznek. Rejtett nárcizmusuk, kisebbrendűségi komplexusuk nem gyógyult semmit. A kompenzáció, általában nem lesz sikeres! Vagy, tovább hazudnak maguknak, ahelyett, hogy valós értékekkel növelnék önbecsülésüket!
Videó:
https://www.youtube.com/watch?time_continue=155&v=QxVZYiJKl1Y

* Na, és itt vannak a Trollok!!!
Kik is a trollok, a wikipédia szerint:
„A troll az internetes szlengben olyan személy megnevezése, aki provokatív, ingerlő módon, tárgyhoz nem tartozó üzenetekkel bombáz egy online közösséget (például internetes fórum, chat, blog, levelezőlista), vagy személyes hitbeli meggyőződését ellentmondást nem tűrő, pökhendi erőszakossággal sulykolja, azzal a konkrét szándékkal, hogy más felhasználókból heves reakciókat provokáljon ki, vagy más módon zavarja, lehetetlenítse el a témába vágó eszmecserét. A trollkodás idővel a kevésbé agresszív, inkább viccesebb gúnyolódást, élcelődést jelentő tevékenység jelzőjévé is vált.
Az internetes szlengben használt változat a trolling vagy trawling nevű horgászati technikából, amely során a horgász elhúzza a csalit a halak orra előtt, ahogy az internetes troll is teszi egy provokatív megjegyzéssel.”

A szólás-, illetve véleménynyilvánítási szabadság határainak vannak keretei! Mindenkinek joga van a saját véleményéhez. A HOGYAN, a nem mindegy, és a motiváció!

Többféle troll típus létezik. Vannak súlyos esetek, és vannak enyhébb típusok is.

A provokáló, durva, trágár, minősítő, gúnyolódó, kötözködő, szexista hozzászólások, többnyire álnéven, hamis profillal rendelkező személyek engedik meg maguknak. Mivel, azt hiszik, így védve vannak minden következménytől.
„Egyes tanulmányok rámutatnak, hogy a trollkodás hátterében egyaránt tetten érhetők biológiai, illetve pszichés eredetű hajlamosító tényezők, köztük a súlyos személyiségzavar, a pszichopátia, vagy bizonyos abnormális viselkedési formák, mint amilyen az elfojtott narcizmus, a szexuális aberráció vagy akár a szadizmus, és természetesen bizonyos elmekórtani szimptómák is.” origo.hu/tudomány

Az Online- Troll célja sokféle lehet, azonban a rosszindulat, a

bántó, megalázó viselkedés jellemzi minden cselekedetét!

Lehet, hogy csak unatkozik, vagy a feszültségét vezeti le. Valószínűleg, bele sem gondol, vagy egyáltalán nem érdekli, hogy akinek ír, arra ez milyen hatással van.
 Fiataloknál már vannak konkrét patológiás esetek, sőt öngyilkosságok is, akik online trollkodás áldozatai lettek!
Ajánlott film, a témában: Az internetes zaklató- https://www.youtube.com/watch?v=9hEQCvmOKSA
„Az angol fiatalok 69% -a tapasztalt már valamilyen formában internetes zaklatást. A legsúlyosabb estetek a webcam hackek, amikor öngyilkosságba hajszolják az áldozatot. A tizenéves lányt, Casey Jacobsot is egy névtelen kíber-fanatikus zsarolja. A tinédzser a fenyegetések legrosszabbikát éli meg, amikor az illető betör a számítógépébe, és közvetlenül félemlíti meg. Azzal zsarolja, ha nem teljesíti a kívánságát, akkor a privát képeit felteszi az internetre. A történetet valós esetek ihlették.”

HA VAN GYERMEKED, FIGYELJ AZ ONLINE-ÉLETÉRE! BESZÉLGESS VELE ERRŐL!

Ha egy sérült Like-Vadász típust talál meg egy keményebb Online-Troll, annak komoly következményei is lehetnek! A kamaszok, akik egyébként is identitás krízisben vannak, különösen veszélyzónába sorolhatók!

Összefoglalva: Az Online-Troll imád játszmázni! Figyelemre, és hatalomra éhes (üldöző/megfélemlítő karakter). Személyisége sérülésétől függ, milyen fokú játszmát játszik.

Játszmalépések:
H + GyP –> V + Á + Sz + Ny
 A játszma azzal indul, hogy az indító fél kiveti a Horgot (H) és az beleakad a másik fél egy Gyenge Pontjába (GyP). Ha nem akad bele, legyen a Horog bármilyen rafinált, nem lesz belőle játszma. A másik fél erre Válaszol (V), mégpedig úgy, hogy ráharap a csalira, anélkül hogy észrevenné a Horgot. Erre jön az első fél következő lépése, az Átváltás (Á): a drámaháromszög valamelyik oldala mentén elmozdulva hirtelen szerepet vált. Amikor a másik fél ezzel Szembesül (Sz), áll, mint szamár a hegyen, és az egészből nem ért semmit: nem tudja, hogy történhetett ez meg vele (már megint, életében sokadszor). Ezen a ponton mindkét fél besöpri a maga Nyereségét, ami nem más, mint az életpozíció, illetve a sorskönyv megerősítése: „Lám, tényleg igaz, hogy...”
Bővebben:

Megoldás:
- Dolgozz tudatosan a még fel nem térképezett gyenge-pontjaidon! Önismereti munka! Az önbecsülésed a legfontosabb, és a megfelelő értékrend megtalálása!
- Ne vegyél senkitől jövő kommunikációt halálosan komolyan! Főleg a trollokét! Próbáld humorral kezelni őket!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése