2017. január 26., csütörtök

Hamupipőke és az ő Királyfija- a társfüggőség alap mintái


Mesehősök, akik köztünk járnak - avagy szerepzavarok, a felnőtt életben
3. Fejezet

Hamupipőke és az ő Királyfija- a társfüggőség alap mintái

  • A Hamupipőke komplexus egy egyre gyakoribb generációs jelenség összefoglaló neve. Elsőként Colette Dowling használta az elnevezést könyvében, melyben az olyan nők félelmeit írta le, akik rettegnek a függetlenségtől, és valójában arra vágynak, hogy egy erős férfi viselje gondjukat.
A társfüggőség vagy kodependencia a másik embernek, a másik véleményének való kóros alárendeltség, mely lehetetlenné teszi az egyenlőségen alapuló emberi kapcsolatok létesítését. A társfüggő személy másoktól teszi függővé önértékelését, véleményét, hangulatát vagy tetteit, élete nehézségei miatt másokat okol, ahelyett, hogy felvállalná a felelősséget. Nem érzékeli a határt önmaga és mások között, könnyen befolyásolható, ugyanakkor akaratos és manipulatív, kapcsolataiból hiányzik a kölcsönös szabadság és az önállóság. A társfüggőség következménye és lételeme az emberi játszmák útján történő manipuláció. A társfüggőséghez két ember kell, egy társfüggő kapcsolat kialakulásáért mindkét fél felelős. A társfüggőség oka: A társfüggőség egy gyermekkori trauma következménye: A gyermek élete kezdetén függ a szüleitől, különösen édesanyjától, hiszen számára az anyával való kapcsolat megszakadása a halált jelentené. Éppen ezért, ebben a függő viszonyban teljes biztonságban kell érezze magát. Ha a gyermek (különösen élete első hat hónapjában) ezt nem kapja meg, folyamatosan keresni fogja, így felnőttként is a biztonságot nyújtó társat keresi majd kapcsolataiban, tehát társfüggővé válik.
  • A mesében és az életben Hamupipőke Hamupipőke jóságos édesanyja korán meghalt, később apja is, de előbb beszerzett egy mostohaanyát. Két lánytestvére és mostohája cselédnek használta Hamupipőkét. Rossz ruhákban járt és nem volt semmije, senkije. Nem meglepő, hogy azt a döntést hozta, hogy mások értékesebbek, mint ő. Hamupipőke az “én nem vagyok oké - te oké vagy” életpozíció eszményi megtestesítője. Míg nővérei szórakoztak, ő takarított. Irigyelte őket és titokban utánozta minden mozdulatukat. Semmilyen tapasztalatot nem szerzett az életről és az emberekről, főleg a férfiakról nem. Csak ábrándozni mert arról, hogy egyszer neki is lesz szép ruhája és valaki őt is észreveszi. Tündér-keresztanyja (megmentő) segítségével átváltozott, és elment a kastélyban tartandó bálba, ahol a királyfi rögtön beleszeretett. De Hamupipőke semmit sem tett azért, hogy benne maradhasson a kapcsolatban, mert attól félt, ha nem szalad el időben, kiderül a mínuszsága.
Amit tudunk Hamupipőkéről: - Feltételhez kötött boldogság, előtte kicsit szenvedni kell. (gyermekkori betegség, kórház, szülő távolléte vagy elvesztése) - Testvéri kapcsolatai „mostohák”, rivalizálók.. ( Nem feltétlen igazi mostohatestvért jelent. De a kapcsolat nem harmonikus.) - Alacsony önértékelés, önbecsülés.: „ Nem vagyok elég jó, elég szép, elég okos.” - Mások értékesebbek (testvér, barátok, munkatársak, párkapcsolat) - Igénye van rá, hogy megmentsék, gondoskodjanak róla. Egyedül önállótlan. (Felnőtt rokon, barát, vagy maga a társ.) - Sorskönyvi programja: Ne légy fontos!, Ne nőj fel!, Szerezz örömet másoknak! Ne légy normális! - Kapcsolataiban szellemi szintkülönbség. - Intimitás problémák (Szexuális problémák is, egészséges minta hiányában.) - Apa komplexus (Akiben csalódott, hiszen mást választott, vagy elment.)
  • A mesében és az életben, a Királyfi Történetünk másik főhőséről, a Királyfiról tudjuk, hogy nem érte be a környék szép lányaival. Pedig alkalmas jelölt lett volna elég, de egyikkel sem volt megelégedve. Valami különlegesebbre vágyott. Feltételezzük hát, hogy “én oké vagyok – te nem vagy oké” személyiség volt, akinek senki sem elég jó, mindenben és mindenkiben talál hibát. Aztán ott volt a gyémánt cipellő, ami szintén különleges volt. És maga a kaland, a titokzatos eltűnések, az elérhetetlenség illúziója, mind, mind vonzóvá tették az ismeretlen lányt, és szerencséssé azt, aki e csodát megszerezheti. Ez a forgatókönyv már megfelelt a királyfi kényes ízlésének. El is indította szolgáit, megkeresni a szép lányt. Ha maga találta volna meg, a kemencepadkán, rongyokban, nem biztos, hogy rápróbálta volna a cipellőt. De mire az ő színe elé érkezett, a leányzó ismét tündöklő és különleges volt. Berne szerint, igazi kis „mitugrász”, aki kétszer is elengedi a nőt, anélkül, hogy megtudná ki ő. Majd lemarad a futóversenyben, holott a lány fél pár üvegcipőben sántikál előtte. Később, ahelyett, hogy ő indulna a keresésére, egy barátját küldi a lány után. Végül, alig egy heti ismeretség után feleségül veszi a zűrzavaros nőt.
Amit tudunk a Királyfiról: - Feltételhez kötött boldogság (Párkapcsolatban kell élnie, amiben persze nem leli meg tartós boldogságát, mert hajtja a vadász ösztön!) - Nárcisztikus hajlam (Valójában, nála „gyengébbet” keres.) - Amije van, azt kapta valakitől. (Örökség, partner tulajdona) - Sorskönyvi parancsai: Ne csinálj semmit! - Probléma a felnőtt nőkkel. (Saját felnőtt pozícióját nem használja a kapcsolatban. Szülői minta sérülése.) - Felelősség hárító. - Elköteleződés nem megy neki. (Felelősséget kellene vállalni. Vadászösztönt nem tudja elnyomni.)
Történetünk valójában az esküvő után kezdődik. Hamupipőkéből valószínűleg szomorú királyné lett. Mitől lett volna boldog? A -+ életpozíciójú személyiség hajlamos a depresszióra. Azt képzelte, ha egy királyfi felemeli őt magához, akkor mindörökre megszabadul szigorúan titkos mínuszságától, attól az érzéstől, hogy valami nincs rendben vele. De hamar kiderült, hogy a királyfit a keresgélés meg a szóba jöhető esélyesek kiszűrése sokkal jobban izgatta, mint a már megszerzett Hamupipőke. Csak természetese, hogy miután ilyen nagy erőfeszítések árán beszerezte, annak az a dolga, hogy ezentúl őt szolgálja. Ráadásul, az is kiderült, hogy nem is olyan gazdag, amilyennek kinézett. A királyfi nem törődött ifjú felesége érzéseivel, tulajdonképpen ezt eddig sem tette, nem is ígért ő ilyesmit. Inkább csak zavarta annak sérülékenysége és szomorúsága.
  • Az életben is jönnek a párkapcsolatban, és a hétköznapokban a gondok. A Hamupipőke komplexusos nők, ha nem fejlesztik önismeretüket, társfüggők lesznek. A folyamatosan tomboló önbizalomhiányuk miatt, nem mernek kiállni magukért, nem mernek változtatni. Legszívesebben otthonülő, sütit sütögető, önfeláldozó életet élnek. Egyéni karrierről, sikerekről álmodni sem mernek! Csalódhatnak is, mert az erős férfiról kiderülhet, hogy mégsem olyan erős! Legalábbis, nem abban, amiről ők gondolták! A Királyfiak meg vadászösztönük kielégítésében lelik örömüket, majd hazamennek és megeszik a még melegen tartott, süteményüket.
Felhasznált irodalom: - Eric Berne: Sorskönyv - Dr. Váry Annamária: Hamupipőke szindróma- cikk részletek
Most gondold át, jellemző-e rád valamelyik karakter, és melyik szerepedben szoktad ezt a figurát használni! Írj magadnak listát erről!
Minden szerepszemélyiség, életpozíció, sorskönyv, megváltoztatható! Megoldások a Tranzakciós tréningen!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése