2016. november 10., csütörtök

Mit választasz? Tradicionális házasságot, vízöntős párkapcsolatot, vagy függetlenséget?

Mit választasz? Tradicionális házasságot, vízöntős párkapcsolatot, vagy függetlenséget?- 
Uránusz a Mérlegben. Generációs párkapcsolati problémák.Az Uránusz lassan mozgó transzcendens bolygó. Mikor bekerül egy jegybe, az akkor szülöttek ugyanazon jegyére intenzíven kifejti hatását. Most egy olyan generációval szeretnék foglalkozni, akiknél a Mérleg jegyében álló Uránusz a párkapcsolati feladatokat kérdezi fel. 1968.szeptember 29- től 1974. november 21-ig állt ebben a jegyben. Akik ebben az intervallumban születtek, mindenkinél megjelent felnőtt korában a kérdés: Mit választasz? Tradicionális házasságot, vízöntős párkapcsolatot, vagy függetlenséget? Ez a generáció a választóvonal.
A Vízöntőkor meghozta hatását Magyarországra is, és megkérdőjelezte a tradíciókat. Manapság már nem különleges dolog többször válni, házasságon kívül szülni, vagy szinglinek lenni. Az emberek még sem boldogok. A szabadság és korlátnélküliség lehet, hogy nem azt jelenti, hogy akkor mostantól mindent lehet?
A probléma egyik gyökere, hogy a családokban a gyermekek nem kapnak ideális női-férfi mintát. Nincs családmodell, amit elfogadnának. A tradicionális, alá-fölérendeltség már nem kell. A szülőkben is összemosódnak a szerepek. A férfiakban is több a nőies vonás, passzívabbak, mint a régi ideál. A nők irányítóbbak, aktívabbak. Következésképp a felelősséget is átveszik. A férfiak nem érzik, hogy ők nyújtják a biztonságot, a támaszt a családban. A nők „erősödésével” egy időben gyengültek a férfiak. Megjelennek a szexuális problémák. Ahol nem figyelnek tudatosan oda, hogy a férj is megélje valamiben Nap szerepét, és ezért felnézzenek rá, szinte törvényszerű, hogy elválnak, szétmennek. Vagy, belebetegszenek. 
A Semmelweis Egyetem Magatartástudományi Egyetem végzett felméréseket ezzel kapcsolatban, 2002-ben. A középkorú férfiak majdnem háromszorosa halt meg, az elhunyt nőkhöz viszonyítva. Megvizsgálták a pszichés háttereket. A nők esetében kimutatták, hogy nekik a közvetlen emberi kapcsolatok fontosak. Ha, ez veszélyeztetett és boldogtalan, belebetegszenek. Férfiaknál az általános társadalmi bizonytalanság, munkahelyi problémák a fő veszélyforrás. Krónikus stressz hatására az immunrendszer összeomlik. Szív és érrendszeri problémák jönnek elő, daganatos betegségek, depresszió, szenvedélybetegségek. A felmérés azt is kimutatta, hogy akik meggyógyulnak, vagy meg sem betegednek, szinte mind stabil párkapcsolatban él. Akik belehalnak, azok vagy egyedül élnek, vagy problémás a kapcsolatuk. Következésképpen a jól működő párkapcsolat védelmet nyújt!
Leginkább a nőknek, tudatosan kell figyelniük viselkedésükre, mert a nagy emancipációban kihalnak mellőlünk a férfiak.
Egy jól működő kapcsolat titka, hogy egyenrangú félként tekintünk a másikra. Tiszteljük a másikat. Éreztessük, hogy számunkra fontos a véleménye. Vonjuk be a döntésekbe. A cél az, hogy mindkét fél jól és teljesnek érezze magát. Hogy a szerepek betöltése, ne legyen frusztrált érzés egyikőjüknek sem. 
A holdszerepet sokan félreértik. Nem megalázkodni kell, hanem alázattal kell a feladatot megvalósítani. A napszerepnél, nem uralkodni kell a másikon, hanem felvállalni a felelősséget. Így megvalósítható a vízöntői párkapcsolat házasságban is: két egyenrangú fél, egyenlő jogokkal, megfelelő szerepekben működve, egységben élve, közös célokért dolgozva.
 A felmerülő problémákat merjük megbeszélni. Az elfojtások olyan energia blokkokat okoznak, amibe vagy belebetegszünk, vagy a kapcsolat kárára mennek. Fontos, hogy a férfiak is megtalálják magukban azt az erős oldalt, amire a nők jogosan nézhetnek fel. A felelősségvállalás kulcsfontosságú dolog. Ez nem csak anyagi dolgokat jelenet, hanem érzelmieket is. Vízöntő eszme ide vagy oda, az igenis mindig fontos lesz egy kapcsolatban, hogy a másikban mennyire bízhatok meg? Hiszen minden emberben legbelül meg van az igény a szeretetre. Ha ez működik, nem kell feltételeket szabni hozzá. De, tudni kell időnként lemondani önös vágyainkról! Szerintem egyébként is csak akkor jönnek külső kísértések, ha már eleve él a probléma a kapcsolatban.

Ennél a generációnál is felerősödtek a szexuális problémák. Ha, a nő nem mond le egyeduralkodói szerepéről, bizony egyszer csak azt veszi észre, hogy már nem kívánja őt úgy a párja. Sőt, akár félre is léphet, mert ott legalább hódíthat, és férfinak érezheti magát. A másik variáció, amikor a nőkben csökken a libidó, és ez okozza a problémát. Ilyenkor vagy az van, hogy a nő túlságosan beleragadt a hold szerepbe, vagy lenézi a párját. De, előfordulhat, hogy fel nem dolgozott sérüléseket dédelget a tudatalattiban, amik blokkolják a vágyakat.
( 2007. Vizsgadolgozat részlet- Tóthné Bocsi Szilvia)

Természetesen ez a téma más generációknál is, és jelen korunkban is nagyon aktuális kérdéseket vet fel. Ezért fontos, hogy foglalkozzunk vele!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése